Søndre Katland fyr

0
1138
Søndre Katland fyr. Foto: Lars Verket (2007)

Søndre Katland fyr ble bygget i 1878, og ligger værhardt til syd av Farsund. Fyret er dessverre ganske slitent, men det jobbes med å få restaurert dette flotte fyret. Her har det vært kraftig uvær, og i 1956 slo sjøen inn vinduene i andre etasje! Bunkeren foran fyret er ikke fra 1914, og ble reist etter at uværet tok sjøbua… Fyret er nå automatisert, og har vært drevet med solenergi siden 1980.

Vi padlere kommer ganske greit i land på den lille holmen ovenfor bunkeren. Her er det skrudd planker i svaberget. Så kan man hoppe over til øya med fyret på via en stein. Venner av Søndre Katland fyr har lagt ned en stor innsats på fyret siden 2007. I 2014 ble fyret rehabilitert utvendig, og bunkeren skal få dører og bli avstengt. Innvendig er arbeidet i gang fortsatt. Så blir det spennende å se om dette fyret også kan bli tilgjengelig for overnatting på sikt. Det har i alle fall en helt fantastisk beliggenhet.
58.057150 6.839667

Panorama fra Søndre Katland fyr. Landing med kajakk på svaberg helt til venstre i bildet. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2007)
En litt annen vinkel da Padlepilegrimen var innom i 2014. Her er det lettere å se landing med kajakk. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2014)

Annen info:
Venner av Søndre Katland fyr på FB
Søndra Katland fyrstasjon (informasjonsside hos Fyrhistorisk forening)

Oppdatering: 2007/2014/2020 (linker) Status for mulig overnatting kommer…

Forrige artikkelSkjolnes
Neste artikkelVikelen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her