Selør

0
1133
Bebyggelsen på Selør. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2007)

Selør består av vestre- og austre Seli. Navnet skrives på mange forskjellige måter; både Seli, Selør og Sælø er registrert. Sæløer vel (Facebook-side) bruker sistnevnte skrivemåte. På deres websted finner du også en del nyttig informasjon om øyene.

Mellom øyene er det havn og molo, med inngang fra nord. Skolehuset på Selør eies av Lyngdal kommune, og kan leies herfra. Mer info om dette på websiden ovenfor.

Havnen på Selør har en lang historie. Det var naturlig å komme innom her etter overfarten langs Listastrendene forbi Lista fyr, og mange har ventet her en god stund før videre ferd østover rundt Lindesnes. Mange konger har vært innom øyene opp igjennom tidene. På slutten av 1500-tallet er det også funnet beskrivelser av en kirke som skal ha stått her. I dag kan man se murene etter kirken, og det er satt opp et trekors her. Da fyret på Markøy var i drift, så bodde fyrinspektøren på Selhovden.

Utover muligheten for å leie seg inn på den gamle skolen, har vi merket av tre mulige leirplasser på Selør:

Leir 1: På den vestre øya går det en bukt inn fra nord. Her lander du på sand/stein, og kan sette opp et lite telt i nærheten av landingen. Da er du helt eller delvis beskyttet mot vind fra alle retninger. Hvis du trenger mer plass, så kan du fortsette opp skråningen. På toppen er det plass til flere telt, men til gjengjeld er du mer vindutsatt her.
58.005067 6.992550

Leir 2: På den østre øya går det inn en bukt fra vest. Innerst i denne kan du lande på flott strand, og sette opp et par telt på gress. Leirplassen er delvis utsatt for vinder fra vest, og det ligger en hytte under 150 meter mot vest. Denne ses ikke fra leirplassen. Spør om tillatelse her hvis det er folk på hytta.
58.000717 7.002317

Leir 3: Helt syd i bukta kan du lande på stein, og så gå 50 meter. Da kommer du opp til en flott gresskledd hylle med utsikt mot vest, rett under Selhovden (52 moh). Den er selvfølgelig utsatt for alle vinder bortsett fra Ø, men er et flott sted på gode dager.
57.998800 7.000867

Annen info:
Kompassrose på Kikkerheia (høyden i N på øya i V.)

Oppdatert: 2007

Forrige artikkelRosfjorden
Neste artikkelSutnøy

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her