HjemLindesnesLindesnes fyr

Lindesnes fyr

Lindesnes fyr er usedvanlig godt vedlikeholdt, og såvidt vi vet det eneste bemannede fyret som er igjen i Norge.
Foto: Lars Verket (2007)

Sørsiden av Lindesnes har alltid vært beryktet. Her møtes havstrømmene fra Østersjøen og Nordsjøen, og spissen på neset er svært utsatt for vind. Dette er i høyeste grad et område en skal ha respekt for! Likevel, det er mye vakker padling her. Lillehavn og øyene syd for denne er verdt en titt. Vi har ikke kunnet finne noen teltplasser på land på denne øya, og nærmeste teltplass blir Hillegarden på østsiden. På vest- og nordsiden er det flere alternativer. Men, fortvil ikke. Det er fullt mulig å leie seg inn på fyret, men sikkert greit å sjekke opp litt på forhånd. Du finner alt du trenger av kontaktinfo på fyrets offisielle nettside: www.lindesnesfyr.no.

Siden juli 2007 har det vært mulig å padle Spangereid-kanalen forbi Neset. Det kan være en god løsning på forblåste dager, men du kan fort få en del motvind ut Grønsfjorden også… Vær oppmerksom på at tidevannsstrømmen i kanalen og ved Jåsund kan være ganske sterk (opp mot 4-5 knop).

Det er jo fyret som har gjort Lindesnes kjent, og Lindesnes fyr er Norges eldste. Allerede i 1656 ble fyrlykten her tent første gangen. Problemer ved driften gjorde at det ble slukket allerede året etter, men fra 1725 ble driften gjenopptatt. Da ble det samtidig vedtatt å etablere et tvillingfyr på Markøy, og dette fyret er fremdeles godt synlig fra Lindesnes. Fyret på Markøy ble slukket i 1844, og Markøy er i dag fuglereservat.

Når du kommer hit med kajakk er det to viker helt i syd du kan lande i. Den vestligste av disse egner seg best i forhold til fyret, men været kan gjøre det enklere å lande i den østligste. Landing skjer på stein begge steder. Her er waypoint til bukten i vest – rett øst for fyret:
57.983317 7.049200

Annen info:
Det er merket flotte turstier på øya, og kart over området kan kjøpes på fyret. Lindesnes fyr er et populært reisemål, og det er stor parkeringsplass i nærheten av fyret.

Lindesnes fyr er svært fotogent, og padleperler.no sitter på mange bilder herfra. Under arbeidet med «Padleguide for Vest-Agder» tok vi dette panoramaet:

Panoramabildet av bukta med landing nærmest fyret i øst. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2007)

I forbindelse med padlepilegrimsturen i 2014 ble det også en del bilder fra Lindesnes. Her står padlepilegrimen Lars Verket (t.h) sammen med Kjell som var fyrvokter den gangen:

Fyrvokter Kjell og padlepilegrimen foran Lindesnes fyr i 2014. Trykk for større versjon. Foto: Frode Vestad.

Denne dagen var det usedvanlig stille, og det resulterte også i noen unike panoramabilder. Her er ett av dem:

Sjeldent stille på Lindesnes fyr. Her blåser det kulig over 240 dager i året… Trykk for større versjon.
Foto: Lars Verket (2014)

Oppdatert: 2007/2014

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest