Nordre Vassøy

0
2815
Nattbilde tatt rett ved gryten med gress som er leir 1 på Nordre Vassøya. Foto: Lars Verket (2020)

Denne øya tilhører øygruppa som heter Vassøyane, og de ligger helt vest i Kristiansand kommune. Øyene er populære, og den nordre har helt spesielle gaver til padlere. Vi har merket av fem leirplasser på nordre Vassøy, og fire av disse er vanskelig tilgjengelig med større båt enn kajakk.

Leir 1: Den første er nok den største og best besøkte. Øst i Jensekilen lander du på svaberg ved toalettet, og følger en sti innover øya. Etter ca 70 meter kommer du til en ganske stor gresslette med plass til flere telt. Sletta ligger i en gryte, slik at du er godt i le for vinden. Er du alene med et lite telt, så er det også en liten plass langs stien. Den store gressletta finner du her og det er WC i nærheten:
58.030400 7.696767

Gresslette helt i le med flere telt i forgrunnen ned mot høyre. Foto: Lars Verket (2020)
Leir 1 i litt annen vinkel. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 2: Den neste plassen er mye mindre, men så kan du til gjengjeld ligge helt nede ved vannet. Den ligger også ved Jensekilen, men nå i vest. Her er det litt gress nede ved vannet, og du lander på sand/gress. Noen fester til gjerdestolper kan gjøre telting litt problematisk, og det er uansett ikke plass til mer enn et lite telt her. Følger du gjerdestolpene oppover øya finner du en gresslette der det er plass til 2-3 telt til. Leirplassen er utsatt for sydlige vinder.
58.029917 7.694917

Leir 2 – helt nede i vannkanten. Plass til ett lite telt. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 3: Så kommer vi til den første plassen for bare kajakker. Nord for den lille øya vest av Jensekilen går det en kile inn. Her er det grunt med sand og sten, og en liten teltplass ved vannet. Så kan du gå 10-15 meter innover, og finner en liten slette med plass til flere telt – helt i le for noen av de. Kilen er åpen mot SV ytterst, så det kan nok stå godt inn her. Teltet vil likevel være i le lenger inn. En spesiell og usjenert plass.
58.029583 7.693400

Leir 3 sett fra sjøsiden – utsikt andre veien på bildet nedenfor. Foto: Lars Verket (2020)
Leir 3 – plass til et telt ved vannet, men trekker du litt lenger inn er du helt skjermet for vinden – og det er plass til flere. Leir 4 ligger ut mot sjøen midt i bildet – se også bilde nedenfor.
Foto: Lars Verket (2020)

Leir 4: Denne lille gressletta på ca 2x2m ligger rett Ø for kilen inn til leir 3, men er fort å overse. Her er du mye mer utsatt for vind enn i leir 3, men har bedre solforhold og utsikt. Kort avstand mellom leir 3 og 4, og ingen problem med en kombo hvis dere er flere. Uansett kan det være fint å trekke ut hit fra leir 3 for å få sol til måltidene. Landing skjer i samme kile som leir 3.
58.029373 7.693466

Leir 4 er en liten gresslette, og har leir 3 rett til høyre i bildet. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 5: Åpningen inn til Krabbekilen i vest er heller ikke for større båter. Her finner du en halvøy med en liten kolle. Bak denne er det gress for et telt, og du har le for vestavinden. Plassen er utsatt for vind fra andre vindretninger, men er en skikkelig idyll.
58.030917 7.690233

Leir 5 – hit kommer du ikke med stor cabincruiser. Foto: Lars Verket (2020)
Leir 5 sett fra kajakken. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
Nordre Vassøy er en ganske så kupert øy, men fra leir 1 og 2 er det greit å gå til fyrlykten på Nordre Vassøy. Det er mulig fra de andre leirene også, men mer krevende. Fyrlykten er verdt et besøk:

Fyrlykt Nordre Vassøy. Foto: Lars Verket (2020)

På vei fra leir 1 til fyrlykten passerer du flere fine gressletter i høyden der det er plass til telt eller å ligge under åpen himmel. Utsikten er upåklagelig, noe dette panoramaet kan gi et inntrykk av:

Gresslette til venstre i bildet ligger på toppen av den slake fjellveggen opp fra leir 1 (som kan ses med rødt telt). Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Nede ved toalettet der du lander til leir 1 er det fine svaberg og god utsikt til bukta på Nordre Vassøy. Her kan du definitivt få fine stemninger mens du spiser middagen – og kjenner hvordan maten gir liv til en sliten kropp. Etter en lang dag i kajakken. Slik så det ut på kvelden da vi var der i april:

Kveldsstemning ved landing leir 1. Trykk for større utgave av bildet. Foto: Lars Verket (2020)

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelVarholmen
Neste artikkelSøndre Vassøy

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her