Kapelløya

0
2486
Den nordligste av leirplassene på Kapelløya. Godt beskyttet med toalett i nærheten. Foto: Lars Verket (2017)

På vestsiden av Olavsundet ligger Kapelløya, og er uten tvil det mest besøkte stedet i Søgnes skjærgård. Her er det godt tilrettelagt med brygger, to toaletter, atskillige griller og store områder med gressplen. Området er delt inn i tre soner, og alle har plass til flere telt plassert på gress.

Leir 1: I nord finner du denne viken, og lander du på sand. Det er forholdsvis langgrunt. Toalett og teltplasser helt nede ved vannet, og flere griller.
58.050633 7.839917

Leir 2: Litt lenger sør er det en fin sandstrand, og en litt bratt skråning opp til en fin gresslette. På dette bildet får du god oversikt over området, og begge de to siste leirplassene kan ses i bildet.

Kapelløya. Her er det plass til mange telt. Den midterste leirplassen ses midt i bildet sammen med taket på toalettet. Siste leirplassen kan skimtes ned i vika til høyre i bildet bak fjell med skygge. Klikk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2014)

Flere griller i nærheten, og det ene toalettet her er plassert mellom denne leiren og den som er beskrevet nedenfor. Før påske 2020 kom det enda et toalett nede ved brygga, og det har høy kvalitet! (I påsken 2020 var det bare det nye toalettet som var åpent, og det andre var avløst med hengelås. Usikkert på hva som skjer med det resten av sesongen.) Både denne leirplassen og den ovenfor er godt skjermet for vind fra alle kanter.
58.049833 7.840450

Nytt toalett på Kapelløya påsken 2020. Foto: Hanne C. Jensen

Leir 3: I sesongen er nok dette den mest stille plassen, og her er det landing på stein/grov grus (alt etter vannstand). Flott gresslette under mektig fjellvegg. Leirplassen er utsatt for vind fra sørvest, som ofte er den dominerende vindretningen her ute.
58.049267 7.838733

I sesongen kan det være folksomt på Kapelløya. Hvis du vil ha en mer rolig leirplass, så kan Skarvøya, Indre Hellersøyane, Ytre Hellersøyane og Hundsøya også anbefales.

Annen info:
Det har vært flere kunstprosjekter i Ny-Hellesund, og du kan lese mer om disse på www.geniusloci.no. Skulpturen ”Innadvendt stranding” ved den siste leirplassen ligger der fremdeles.

Skulpturen «Innadvendt stranding» ligger i vannkanten foran leirplassen i Lydersbukta i sydvest på Kapelløya.
Foto: Lars Verket (2007)
Samme leir som ovenfor, men bildet tatt litt lenger unna. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2007)

Det er også laget Kyststi på Kapelløya. Denne går fra Verftet og over til friområdene der teltplassene i denne artikkelen befinner seg. Underveis passerer du en klatrevegg som er opparbeidet av Søgne klatreklubb. Den ble åpnet 16. juli 2016, og hadde da 12 toppankere. De ser for seg at øya har potensial for 50-60 ruter skriver de på sine nettsider. Kyststien er flott lagt i terrenget, og du passerer flere fine broer underveis.

Særdeles godt tilrettelagt kyststi i storslagent landskap på Kapelløya. Foto: Lars Verket (2014)

Oppdatert: 2007/2020 (linker og nye bilder)

Forrige artikkelHundsøya
Neste artikkelIndre Kjeøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her