Helgøya

Hellevardene på toppen av Helgøya. Et landemerke du ser på lang avstand. Foto: Lars Verket (2015)

Sammen med Kapelløya er Helgøya en del av Ny-Hellesund, og er blant de mest besøkte av alle friluftsområdene i Søgneskjærgården. Hit går det også rutebåt fra Høllen i sommersesongen.

Helgøya er en særdeles spennende øy. På toppen av øya står Hellevardene, og de er synlige lang vei der de står 55 meter over havet. Den øvre delen av øya er en skikkelig ost, etter at tyskerne bygget en stor festning her under andre verdenskrig. Fortet er restaurert, og mange av gangene er åpne for publikum. Ta med lommelykt!

På oppdagelsesferd i bunkersanlegget på Helgøya. Foto: Lars Verket (2015)

På toppen av Helgøya ved Hellevardene er det også fantastisk utsikt, noe dette panoramabildet gir et godt inntrykk av:

Hellevarden til høyre i bildet. Skarvøya rett frem, Kapelløya ned til høyre og så Sgønes øyrike mot sola. Trykk på bildet for større utgave.
Foto: Lars Verket (2015)

Forfatteren Vilhelm Krag – kjent for blant annet å ha skapt navnet ”Sørlandet” – bodde og døde i Havbukta nordvest på Helgøya. Slik så det ut i Havbukta da vi var innom en tur i 2016 (trykk på bildet for større versjon):

Havbukta. Foto: Lars Verket (2016)

Fra «Padleguide for Vest-Agder» har vi tatt med to plasser som kan være egnet for telt:

Leir 1: Nesten helt i øst er det en liten bukt med en bitteliten gressflekk. Landing er ganske vanskelig på stein/svaberg, men her er du kun utsatt for østlige vinder.
58.053033 7.855517

Leir 2: I en bukt i nord er det toaletter, grillsted og søppeldunker. Landing skjer på trebrygge. På grunn av at dette ligger i randsonen til friluftsområdet er det hytter rett i nærheten. Dermed egner dette stedet seg kun utenom sesong. Gode alternativer til Helgøya er Kapelløya, Indre Hellersøyane, Ytre Hellersøyane og Skarvøya.
58.052750 7.849750

Leir 3: Siden «Padleguide for Vest-Agder» kom ut i 2007 er det opparbeidet en fin teltplass litt inn i skogen ved sandstrand/WC i vest mot Olavssundet. Her lander du på en fin liten sandstrand mellom bryggene – 58.050836 7.845090

Landing på sand, toalett og kort vei inn grusveien til gresslette med plass til mange telt. Kapelløya i bakgrunnen.
Foto: Lars Verket (2020)
Ved landing finner du et skilt med info om Kystfortet i Ny-Hellesund. Klikk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2020)

Her har du gressletta med plass til mange telt. Da vi var innom var det til og med en villsau her som slo gresset! Selv om du ligger rett ved stien, så er dette en rolig plass. I høysesongen er det nede ved brygga det skjer, og det er likevel kort vei til WC. Ikke minst er du i le for alle vindretninger. Du finner sletta ved å gå innover grusstien fra landingen:
58.051174 7.845757

Gresslette med sau helt innerst i bildet. Her er du i le for alle vindretninger. Foto: Lars Verket (2020)

Oppdatert: 2007 (leir 1 og 2) /2020 (leir 3)

2 KOMMENTARER

  1. Det fins også et teltsted på Kattholmen, utenfor Helgøya. Her er det grassbunn mellom knausene – og mer eller mindre le for alle vindretninger!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest