Østre Randøya

0
2545
Aktivitetslederkurs med utgangspunkt i leirplass 3 – lagunen i syd. Foto: Lars Verket (2011)

Forsvarets eiendommer på Østre Randøya ble kjøpt av kommuen i 2003 og er nå en del av Skjærgårdsparken. Bygningsmassen er utlånt til lag, foreninger og skoler. Midt-Agder Friluftstsråd har fått den mest sjønære bygningen (leirplass 1), og her serveres det vafler om sommeren! Mange planer finnes for stedet, så her blir det spennende å følge med fremover. Vi har merket av tre steder som kan egne seg for padlere:

Vokterboligen
Det er Midt-Agder Friluftsråd som holder til i den hvite vokterboligen. Her er det sandstrand, toalett og store gressletter. Friluftsloven gjelder (150 meter avstand til nærmeste bebodde hus/hytte), så når det ikke er noen i husene er det fritt frem for telting. Hvis det er noen i husene, så spør du om lov først. Stedet er utsatt for vestlige vinder.
58.097167 8.114350

Landing ved Vokterboligen under Padleglede 2011. Foto: Lars Verket

Ved Burholmen
Lenger syd kan du padle inn mellom Østre Randøya og Burholmen. Det er ikke mulig å komme igjennom her, men du finner plass til et bittelite telt. Landing skjer på svaberg, og du er delvis utsatt for vind fra sør og nord.
58.088950 8.112167

Lagune i syd
I syd går Søresundet inn i lagunen. Her er det satt opp WC, og du kan sette opp telt på gress rett ved sandstrand. I lagunen er det sandbunn, og flott med snorkling. På sydsiden av Østre Randøya kan det være friskt, og på vindfulle dager kan det være bedre å komme inn gjennom Noresundet fra øst.
58.089517 8.115850

«Lillesandbukta» – Noresundet bak i bildet. Foto: Torill Folkestad (2020)

Her er et panoramabilde fra samme kurs som toppbildet. Trykk på bildet for større versjon, og bedre oversikt over denne padleperlen:

Panorama leir 3. Foto: Lars Verket (2011)

Kulturminne: Randøya fort
På Østre Randøya er det også et bunkersanlegg fra 2. verdenskrig. I 2011 var vi på en omvisning her, og det var spennende. Selve hjertet av anlegget ligger langt inne i fjellet, og heldigvis er det noen ildsjeler som sørger for at det ikke forfaller helt. Du kan lese mer om Randøya fort hos Wikipedia.

Her er et par bilder:

Kommandosentralen – langt inne i fjellet. Foto: Lars Verket (2011)
Godt opplyst i gangen innover i fjellet. Foto: Lars Verket (2011)

Oppdatert: 2007/2011

Forrige artikkelPrestøya
Neste artikkelVestre Randøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her