Grønningene

0
2092
Oksøy fyr i kveldslys sett fra Grønningnene. Foto: Lars Verket (2020)

Langt der ute i havet ligger Grønningene. Det er ikke mange steder i Kristiansands skjærgård at man kan se nordover mot Kinn, og oppleve at det er langt bort dit. Grønningene ligger mellom Flekkerøya og Oksøy fyr, og er kjent for sin blomsterprakt. Her er det ingen trær, og holmene er ikke spesielt kuperte. Det betyr at det er værhardt, og at en overnatting her ikke anbefales i dårlig vær…

Den vestligste kalles Lindebøs-Grønningen, og den østligste Skålevigs-Grønningen. For kajakkpadlere er det mulig på finne teltplass begge steder, men vi holder en knapp på den vestlige – her er det flottest gress, og best plass. Hvis du derimot er ute etter best mulig utsikt og fotomuligheter, så går du for leirplass 2. Her har du panoramautsikt til Oksøy fyr:

Oksøy fyr rammet inn av Skålevigs-Grønningen (bukta S av leir 2) en stille aprilkveld. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2020)
Oksøy fyr litt tidligere enn panoramaet ovenfor, og uten innramming i forgrunn. Trykk på bildet for større versjon. (Begge disse bildene kan leveres i 2mx7-8m+ hvis du har en vegg der de kunne passe.) Foto: Lars Verket (2020)

Leir 1: Lindebøs-Grønningen
Helt i nord går det inn en liten bukt. Innerst i denne finner du en liten gresslette, der det er plass til 2-3 telt. Landingen her er på steiner og svaberg, og kan derfor være litt kronglete. Antagelig er det like enkelt å gå i land på flotte svaberg i vest, og så bære utstyret en trenger bort til leirplassen. På kvelden anbefales en tur til øyas høyeste punkt i syd, der en kan nyte solnedgangen.
58.074872 8.038498

Leir 1, og så ser du kanalen mellom øyene til høyre øverst i bildet. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 2: Skålevigs-Grønningen
Også her er det beste leirsted i nord. Flotte svaberg i nordvest til landing, og en liten teltplass på gress og fjell.
58.074803 8.041072

En leirplass som egner seg best på rolige dager, men for en utsikt mot Oksøy fyr. Legg også merke til «spiseplassen» på svabergene til venstre i bildet. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Oppdatert: 2007/2020 (Koordinater og bilder)

Forrige artikkelFredriksholm
Neste artikkelGrønningen fyr

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her