Flekkerøya

0
2494
På sydsiden av Flekkerøya ligger Anstes fyr. Foto: Lars Verket (arkiv)

Mellom Østergapet og Vestergapet ligger Flekkerøya. Dette er den desidert største øya i Kristiansand kommune. I dag er den landfast i den betydning at det går tunnel ut til øya. Å padle rundt Flekkerøya er populært, men en skal være klar over at det kan være kraftig sjø og vind ytterst i Vestergapet.

Leir 1: Biskophavn
Dette flotte stedet ligger helt i sydvest på Flekkerøya. Det kan gå ganske friskt på utsiden her, men når en kommer inn i Biskophavn er det stille fra sydvesten. Helt innerst finner du en liten sandstrand, og gress til 2-3 telt. Området er stort sett i le for alle vindretninger. Herfra er det tursti innover Flekkerøya, og ut til Anstens fyr fra 1904.
58.063617 7.967433

Leir 2: Innsiden av Daumannsholmen
For å komme inn nord av Daumannsholmen padler en inn fra vest. Her er det noen skvalpeskjær, så vær forsiktig! Vel inne i smult farvann finner du gress foran en ruin av et hus, og restene etter tyskernes inntog her under 2. verdenskrig er mange. Landingen er kronglete på relativt bratte svaberg. Når du først er i land, finner du le for alle vindretninger. Fra Daumannsholmen har du god utsikt utover havet.
Her er det mye historie, og det har skjedd mye siden 2007. Blant annet er det kommet opp en bro her. Vi kommer tilbake med mer info. enn så lenge anbefaler vi ikke telting her.
58.062417 7.991633

Ny bro over mot Daumannsholmen. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 3: Bestemorsmed (Takk til PAG for tips!)
Her har NPF hatt kurs med 10 telt og lavvo, så det er ikke noe å si på plassen. I sesongen er stedet mye brukt, og det går også tursti rett forbi. Leiren er utsatt for østlige vinder. Et fantastisk sted – spesielt utenom sesong!
58.063903 8.001874

Her finner du en stor gressplen, flere benker og tursti. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 4: Asperøya
Her lander du på steiner på grunt vann. Så er det 20-30m å bære bagasje opp til område med gress og gapahuk. Her er du utsatt for vinder fra NØ til SV, men inne i gapahuken er det jo le for alle vindretninger.
58.079757 8.028207

Asperøya har både plass til telt og en gapahuk. Foto: Lars Verket (2020)
Utsikt til Oksøy fyr fra teltplass/gapahuk på Asperøya. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 5: Kjøgebukta
Her finner du en brygge og en stor plen med et par benker. Landing skjer mellom store steiner i et steingjerde. Her går det grusvei innover Flekkerøya. Her står det ingenting om at telting ikke er lov, og det er over 150m til nærmeste hus. Det er Flekkerøya Vel som har opparbeidet området, og du finner et infoskilt over Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde her. Gressletta er utsatt for østlige vinder, og du kan se Grønningen fyr herfra.
58.082876 8.026123

Kjøgebukta – her er det god plass. Foto: Lars Verket (2020)

Oppdatert: 2007/2020 (Bilder og leir 3+4+5)
(Her har vi fått tips om flere nye leirplasser som skal sjekkes ut i 2020. Det skal være flere gapahuker N på øya. Følg med!)

Forrige artikkelDybingen
Neste artikkelFredriksholm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her