Bragdøya

0
2623
Arkivfoto – leirplass 1 (gresset er til høyre for svaberget)

På denne svært idylliske øya har du flere alternative overnattingsplasser. Selv om det ikke bor folk her fast lenger, så er det stor aktivitet på Bragdøya.

En friluftsbarnehage sørger for at det er båttransport hver dag fra Auglandsbukta. Bragdøya Kystlag har sine lokaler her, og der tilbringes det talløse dugnadstimer. Kystkultur og gamle trebåter står sentralt i Kystlagets virksomhet. Hele friluftsområdet er på 927 mål, men da er også småøyene rundt tatt med.

Bragdøya har flotte stier, og egner seg godt for en fottur. På turen kan du få øye på rådyr hvis du er heldig. Bragdøya Kystlag har laget en kartbrosjyre over øya, og de leier også ut robåter hvis du vil ro kystleden.

Kanalen mellom Langøya og Bragdøya er en idyll. Her er det svært grunt, og det er ikke mange andre båter her. Dermed er det blitt en idyll stort sett forbeholdt robåter og kajakker. Utenom sesongen kan det være særdeles stille og flott her, og om kveldene kan du padle inn i solnedgangen i nordvest…

Overnattingsplassene finner du her:

Leir 1: I kanalen mellom Bragdøya og Langøya er det grunt, og her er det også litt plass til telting på gress. Landing skjer på gjørme/småstein, men det er fint å bade fra svaberg i nærheten. Her er du i le for alt unntatt østavinden.
58.119400 8.000150

Leir 2: Sørøst på Bragdøya er det en flott lagune. Her kan du ta kajakken opp på en lav flytebrygge å finne teltplass på gress. Lenger inn i lagunen er det svært grunt, og her er det fint å raste. Dessverre er det ingen teltplass der. Noe sørlig vind kan komme inn her, men stort sett er du i le på denne plassen.
58.116233 8.002067

Leir 3: Ved Bragdøya Kystlag sine lokaler er det en liten badebukt. Her lander du på sand/gjørme, og finner teltplasser rett ved vannet. Vindmessig finner du le for absolutt alle vindretninger her.
58.120850 7.984683
I sesongen anbefales det å telte lenger inn på øya – da det er mye trafikk i buka. Noe dette bildet fra Bragdøyadagen gir et inntrykk av:

Kystens dag 2013 på Bragdøya. Trykk på bildet for stor versjon. Foto: Lars Verket

Leir 4: Litt syd for leir en kan du lande på svaberg og finne masse fine furutær til tretelt og hengekøyer. Her er det også godt egnet for vanlig telt. Det er grunt og ikke så fint å bade ved ilandstigning, men ikke så langt å gå til strand og WC i Badebukta litt lenger Ø. Leirplassen er i le for alle vindretninger, og du finner den her:
58.119926 7.996505
(Enkleste landing med kort anmarsj til leiren finner du fra kanalen mellom Bragdøya og Langøya, og du lander på stein/mudder her: 58.119976 7.997262)

Her er det plass til hengekøyer, tretelt og vanlige telt. Kanalen mellom Bragdøya og Langøya i bakgrunnen.
Foto: Lars Verket (2019)

Leir 5: Rett ved leir 1 er det nå ryddet plass oppe i høyden mellom furuene. Her er du godt beskyttet, og stedet egner seg veldig godt for et par telt på skogsbunn eller hengekøye/tretelt. Kort vei til samme toalett som i leir 1.
58.119070 7.999920

Alle de fem stedene har WC i nærheten.

Annen info:
Offisiell nettside: Bragdøya kystlag
Kart over Bragdøya (fra Bragdøya Kystlag – disse stiene er også fine å sykle/løpe)

Oppdatert: 2007/2013/2019 (foto)/2020 Ny leir 4 og 5 – spesielt egnet for tretelt og hengekøye.

Forrige artikkelPadleturer i Kristiansand
Neste artikkelDvergsøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her