Ryvingen fyr

0
1130

Fyret ble opprettet i 1867, og på det meste har det bodd 32 personer på øya. I juli 2002 ble fyrstasjonen avbemannet. Samtidig ble det inngått et samarbeid mellom Mandal kommune, Kystverket, Ryvingens venner og Vest-Agder Fylkeskommune for å ta vare på fyrstasjonen.

Ryvingen fyr. Foto: Lars Verket

I øst finner du Ryvingens høyeste punkt (50 moh), og her står det en pyramideformet losvarde fra begynnelsen av 1800-tallet. På fine dager er det flott å ligge under åpen himmel her.

Du kan også overnatte på fyret, og det er en helt spesiell opplevelse! Landing skjer på sementslipp helt innerst i bukta fra øst: 57.967500 7.497550

Herfra kan du trille bagasjen opp til fyret. Selve fyret har mange overnattingsplasser. Her er dette flere rom med forskjellige antal køyer/senger i huset til høyre øverst på siden. I det lille huset midt i bildet er det også et trivelig krypinn som kan leies. Mer info på hjemmesiden til fyret som du finner nederst på denne siden.

Det er også fint å ta lunsjen nede ved bryggen. På sydsiden er det flotte svaberg å bade fra. Bukta er ofte i le for vinden, men på østlige vinder er du veldig utsatt her.

Bukta på vestsiden av Ryvingen er en opplevelse enten du kommer til fots eller med kajakk. Her kan du virkelig se havets krefter! Det er også et fint sted for å ta en stille meditasjon, og bare lytte til havet som beveger seg.

Du finner mer info på hjemmesiden: www.ryvingenfyr.no.

Ryvingen fyr Norges sydligste fyr (Lindesnes er det sydligste på fastlandet). Da boka Padleguide for Vest-Agder kom ut i 2007 var det tvist om Lindesnes fyr kunne regnes som fyr på fastlandet når den nye kanalen sto ferdig. Etter litt tid fant man noen regler/definisjoner som gjorde at Lindesnes fortsatt er Norges sydligste fastlandsfyr (pga at kanalen er kunstig). Men, hvis du er ute etter å ha vært på Norges desidert sydligste fyr, så er det altså Ryvingen fyr som gjelder!

Oppdatert: 2007/2020

Forrige artikkelPadlepåske
Neste artikkelKjeholmene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her