Gammeløya

0
2076

Denne perlen ble tilgjengelig for allmennheten via DNT Sør i 2017. Her kan du overnatte både innendørs (kystled/padleled), i telt på flere forskjellige plasser og i hengekøye. Dessuten er det kort vei fra nærmeste utsetting og dagligvarebutikk.

Huset på Gammeløya. Nå er det blitt til et overnattingstilbud fra DNT Sør. Foto: Lars Verket (2019)

Kortversjonen av historien er slik: Hytta var i privat eie fra 1876 til 2017 og ble åpnet for allmennheten 1. september 2017. Kristiansand kommune eier øya. Kjøpet av øya var et spleiselag mellom Kristiansand kommune, Vest-Agder Fylkeskommune og Miljødepartementet, samt en gave fra GumpenGruppen. Inngangsdøra til hytta har følgende koordinater:
58.086091 7.984221

Siden overtagelsen har denne perlen dessverre vært altfor lite i bruk, men det endrer seg nå i 2020. I løpet av vinteren 2019/2020 har det kommet to nye brygger og en flytebrygge. Flere benker er plassert ut, en grill og senere kommer det nytt toalett.

Ny brygge i NØ egner seg ikke for padlere, men litt til venstre finner du 3 vider og en flytebrygge som er egnet. Denne bryggen vil gjøre det mulig å frakte grupper ut hit med for eksempel Bragdøyabåten.
Foto: Lars Verket (2020)

Selv om øya er ganske tilgrodd, så er det flere steder som egner seg for telt og hengekøye. Vi har merket av syv steder nedenfor, men hvis du leiter litt rundt på øya kan du fort finne flere.

Det er ingen sandstrand på øya, og det er enklest å lande ved/på flytebryggen som du fnner her: 58.085084 7.984678
(Den andre brygga lenger nord egner seg best for større båter.)
Til venstre for brygga er det en liten vik der du også kan lande kajakk på stein. Det er også to viker til høyre for flytebryggen, og den borteste (med telefonstolpen) er den enkleste. Her lander du på tang/svaberg. Se bildet under – trykk for større versjon:

Landing skjer på enten flytebrygge, liten vik oppe til høyre i bilde, eller i en av de to vikene til venstre i dette bildet. Legg merket til huset på Gammeløya oppe til venstre. Her snakker vi kompakt moro! Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (10.4.2020 – grill og benker står klare til utplassering)

Etter befaring av øye i tre forskjellige runder har vi plukket ut 4 teltplasser og 3 hengekøyesteder:

Leir 1: Ikke langt fra hytta, men avskjermet med busker, finner du en flott tilrettelagt gresslette. Denne er i le for alle vinder unntatt Ø-NØ, og det er jo vinder mellom S og V som er dominerende her. Her er det plass til flere telt, og du kan justere litt på beliggenhet ettersom du ønsker sol/skygge.
58.086034 7.984588

Leir 1 tatt med ryggen til huset på Gammeløya. Til høyre for teltet går det sti videre ned til hengekøyeplass og bitteliten teltplass på kolle – leir 2. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 2: Rett S av den nye brygga for større båter ligger det en liten kolle. På toppen av denne er det plass til et lite telt (og rett S av denne plassen igjen – en hengekøye, se leir 7). Her telter du delvis på gress og delvis på svaberg, og er utsatt for det meste av vinder. Utsikt mot Flekkerøya og nordover mot Kristiansand by.
58.086030 7.985320

Leir 3: Rett foran huset er det også en fin gressplen, men den anbefales IKKE når det er folk der. Så dette er en teltplass utenom sesong (eller for å øke antall sengeplasser for store grupper). Plenen er litt nedsenket i terrenget, så her er det helt eller delvis i le for alle vindretninger:
58.085957 7.984041

Fin plass, men egner seg ikke når hytta er leid ut. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 4: Den siste teltplassen finner du langs stien fra hytta til flytebrygge/brygge i sør. Underlaget er litt humpete gress, men kommer nok til å gå se til ganske raskt. Her er du i le fra SV til NØ.
58.085521 7.983985

Leir 4 ligger tett på stien mellom huset og bukta med flytebrygga. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 5: Vest av hytta er det tett skog, og inne i denne er det en liten åpning med plass til flere hengekøyer. Med litt rydding kan det raskt bli flere. Her er det ikke sol, men på de varmeste dagene kan det være like greit (selv om det da kanskje er behov for myggnett). Her er du i le for alle vindretninger.
58.085706 7.983563

Tett skog, men med plass til flere hengekøyer. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 6: Den beste hengekøyeplassen finner du ganske nærme hytta. Her er det flere store trær, og det er fullt mulig å sette opp flere hengekøyer. Vi ser for oss at denne blir mye brukt etterhvert, så bruk fester med brede bånd. Slik at trærne blir skånet. På samme måte som leir 3 ligger den litt nede i terrenget, så er her du stort sett beskyttet for de fleste vinder.
58.085767 7.984418

I dette området er det plass til flere hengekøyer, og muligens ett tretelt. Huset på gammeløya i bakgrunnen.
Foto: Lars Verket (2020)

Leir 7: Til slutt har vi en «singel»-hengekøyeplass som oppleves veldig avsondret. Her ligger du alene under to trær, og veldig nærme leir 2. Ganske beskyttet for vind, men noe utsatt for vinder fra NØ-S. Bare plass til en singelkøye.
58.085938 7.985160

For-deg-selv-plassen. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
DNT Sør: Gammeløya
DigitalMuseum.no: 300 års militær aktivitet på Gammeløya
FVN.no: Har sikret seg Gammeløya (2016)
Sørlandsavisen: Ny turisthytte på Gammeløya (2017)
Padleperler.no: Første besøk Gammeløya (interiørbilder)

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelTretelt
Neste artikkelPadlepåske

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her