Odderøya rundt

2
1877

Rett utenfor kvadraturen i Kristiansand ligger Odderøya. Byens grønne lunge i sør. Her ligger også Kristiansand Kajakklubb, og en padletur rundt øya er undervurdert. Særlig om vinteren.

Soloppgangssafari rundt Odderøya i desember. Foto: Lars Verket

Vinteren byr nemlig på fantastiske soloppganger, og rundt solsnu 20. desember går sola opp av havet mellom Dvergsøya og Grønningen fyr. Da er solbanen så lav, at soloppgangen varer en times tid. Dette gir fantastiske lysspill. Det starter med blålys om morgenen, og fortsetter via rødt/lilla/rosa og oransje til gult. Ingen soloppgang er lik, og noen ganger er skyene med på å gjøre det ekstra spesielt:

Skyer med fine farger i soloppgang 10. desember. Dette bildet er tatt ytterst i gjestehavna, og Odderøya ses til høyre i bildet. Rett frem ligger Dvergsøya, og Grønningen fyr kan skimtes som en liten svart prikk t.h. for denne.
Foto: Lars Verket

I Kristiansand kajakklubb har vi vært en gjeng som drar ut når det er meldt fint vær og lite vind. Da ligger vi i flåte og venter på at sola skal komme opp, og ser på hvordan lyset endrer seg. Også blir det tatt en del bilder. Det er ikke til å unngå… Termoser med kakao, kakao og solbærtoddy sendes over dekk, og det blir spist en del nøtter og ikke minst julekaker! Og når sola kommer er det stor stas!

Hyggelig venting med foto, varm drikke og julesnacks. Desemberpadling utenfor Kristiansand på sitt aller beste!
Foto: Lars Verket

Også resten av året er turen rundt Odderøya et fint lavterskel turalternativ- På NØ-siden av øya er det sandstrender et par steder, og fine rasteplasser. Dessverre er det telting forbudt på hele øya. Denne delen av ruta er også ofte i le, da vind fra sørvest er dominerende vindretning. Ved spissen i sørøst kommer strømmen fra Otra helt inn til Odderøya, og her kan det bli litt bølger når vinden står på mot strømmen. På andre siden av øya er hovedleder inn til byen, men det er bare å holde seg nær land. Danskebåten og losbåten gir lange dønninger, og er uproblematiske i kajakk.

Her er ruten tegnet inn på kartet:

[osm_map_v3 map_center=»58.1406,8.0407″ zoom=»14″ width=»100%» height=»450″ file_list=»/wp-content/uploads/sites/6/2019/12/odderoya_rundt.gpx» file_color_list=»#ff0000″ control=»fullscreen,scaleline,mouseposition» file_title=»Odderoya-kml,Odderoya-gpx»]

Turdata: Odderøya rundt
Lengde: 3,7 km
Start: Nodeviga (Kristiansand kajakklubb), eller sandstrand mellom Sjøhuset og brua ut til Odderøya.
Teltplasser: 0
Sandstrender: 3 stk (Mellom Sjøhuset og brua til Odderøya, Bendiksbukta og Kolerakirkegården)
Fyr: Odderøya fyr (vestsiden av øya)
Nivå: Enkel tur (når lite vind. Utsatt for vinder mellom S og V.)

Forrige artikkelNy test av kart – KML
Neste artikkelGoogle-map Agder

2 KOMMENTARER

  1. Vil man nå absolutt telte under Odderøya rundt, så er det bare å padle over til Dybingen (på andre siden hovedleden ved Odderøyas sørvestlige del). Der er det fine beskyttede teltplasser i nordvest og lett å komme i land.

    • Ja, det er kort avstand til neste mulighet. Det som hadde vært bra med en mulighet til å telte på Odderøya er muligheten til å ta en tur inn til byen for å proviantere (og få besøk i leiren av folk som ikke har kajakk).
      De som vil se nærmere på Dybingen finner den i kategorien padleperler:
      http://padleperler.no/2020/01/31/dybingen/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her