HjemPadletema10 sikkerhetstips

10 sikkerhetstips

I denne posten finner du ti sikkerhetstips for padlere. Vi har hentet disse fra boka ”kajakk – hav, tur og mosjonspadling”, som er skrevet av Harald Rishovd og Øystein Køhn.

Vinterpadling
Bilde: Sikkerhet er viktig i kajakk hele året og på vinteren stilles du ovenfor andre krav enn om sommeren.
Foto: Lars Verket

De presenterer følgende liste i sin bok:

  1. Bruk alltid godkjent vest.
  2. Alle padlere bør kunne svømme eller i det minste være fortrolig med vann.
  3. Kajakken skal ha tilstrekkelig oppdrift, slik at den flyter etter en velt.
  4. Unngå lange kryssinger, hold deg helst nær land.
  5. Padle aldri under forhold du eller gruppa ikke mestrer.
  6. Unngå konfrontasjon med motoriserte fartøyer. Gjør deg godt synlig for annen båttrafikk.
  7. Padle helst ikke alene. Gjør du det, bør du mestre åreposeredning og eventuelt rulle.
  8. Gi beskjed om hvor du padler og når du regner med å komme hjem.
  9. Ikke velte eller provosere andre padlere som ikke selv er ”med på leken”.
  10. Ikke legg ut på tur før du mestrer kajakken. Tren på å velte og komme deg ut av sittebrønnen for egen kraft under oppsyn av andre.

Veldig mye er berørt i disse reglene, men jeg har likevel lyst til å komme med noen tillegg:

Synlighet:
En kajakkpadler rager ikke langt over vannflaten, og blir fort borte i litt bølger. Bølgene er ikke så lett å gjøre noe med, mens farger på klær og utstyr er det mulig å velge. Rødt og gult er spesielt synlige farger.
I mørke er det også viktig å være synlig i kajakken. Lommelykt er vi pliktige til å ha ombord, men rundtlysende hvitt lys (gjerne blinkende) er mer synlig. Enten på toppen av hodet eller på stang bak sittebrønn. Ha gjerne flere lyskilder på kajakken også, så er du sikret hvis en slukker.

Nedkjøling
Det blir sjelden over 20 grader i vannet i Norge, og dermed er vi som padler utsatt for nedkjøling hele året. Da er det viktig å være beredt. En god huskeregel for dette kan være: «Kle deg etter vanntemperaturen». Det ser kanskje teit ut med 25 grader i lufta i april, men du skal ikke svømme lenge i shorts/t-skjorte i 8gr vann før du skjønner tegninga… Tørrdrakt er et must for helårspadling, og det kan være fint med våtdrakt i de varmeste månedene også.
Spesielt er fingrene utsatt, og hvis du trener egenredning på vinteren, så merker du lett at fingrene fort mister presisjonen. Dermed blir det vanskelig å sette på trekk osv. Fare for nedkjøling er tilstede hele året, så ta dette med i beregningen. Ha alltid med tørre klær!

Jeg tror dette er de to viktigste tilleggene. Selv om du selvsagt får mer ut av padleturen hvis du har med deg et kart, og har sett litt over potensielle farepunkter underveis. Etterhvert som du blir god til å lese kart, så kan du se vindutsatthet og hvor det er strøm fra elver som renner ut osv.

God tur!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest